Blodbadet i Stockholm 1520

Blodbadet i Stockholm 1520. En brik til Kalmarunionens sammenbrud.

Konflikten mellem de nordiske lande, som kendetegnede de sidste årtier af Kalmarunionen, spidsede markant til, da svenskerne i 1501 gjorde oprør mod den lovligt valgte Kong Hans. Foredraget vil følge udviklingen fra dette øjeblik og frem til Christian 2.s erobring af Sverige i 1520 og på den baggrund gå i dybden med hvad der egentlig skete i Stockholm i november for 500 år siden. 

Meget tyder på, at opgøret med den gamle svenske ledelse foregik som kætterprocesser. Fordelen ved denne tilgang er at kunne vise, at dele af den svenske elite stod bag voldshandlingen. Dette er både med til at kunne forklare den tidlige svenske reformation i 1527, og at svenskerne først i 1544 endeligt afskrev Kalmarunionen.
TORSDAGSFOREDRAG
Torsdag den 12. november 2020 kl. 19.30
v/Lars Bisgaard, lektor, Syddansk Universitet

Vi henstiller til, at der på forhånd købes billet til foredraget.TORSDAGSFOREDRAG

Foredraget arrangeres af Holstebro Museum i samarbejde med Holstebro Folkeuniversitet. Medlemmer af Holstebro Museumsforening og Folkeuniversitets storkundeordning har gratis adgang - for ikke-medlemmer koster det 50 kr. plus billetgebyr.

Foredraget begynder kl. 19.30 i Folkesalen på Holstebro Museum. I pausen er der mulighed for at drikke kaffe/te og nyde kage. Dette bestilles og betales i caféen før foredraget.