|
Holstebro Museum - oplevelser for hele familien.

Det eventyrlige Loft

Fast udstilling
Udstilling

Vi er en del af verden, og verden er en del af os

På Det Eventyrlige Loft fortæller vi Holstebros og Vestjyllands historie i 14 kapitler.

Her er der mulighed for at gå på opdagelse og lade nysgerrigheden og sanserne lede vej igennem historien. Historierne tager deres udgangspunkt i Vestjylland, men de fører altid deres fortællinger længere ud i verden. Det er din, min og vores historie, der gemmer sig herinde.

En vigtig pointe er, at vi er en del af verden, og verden er en del af os. Vi ønsker os, at du bliver fortryllet; at du opdager nye sammenhænge mellem det vestjyske og verden, mellem perioder i historien, mellem mennesker, der har sat noget på spil og frem for alt, at du helt bogstaveligt opdager nye kroge af Vestjylland.

Alle kender til at besøge et eventyrligt loft. Altså følelsen af at komme ind i et rum, hvor der er mange genstande fyldt med minder, og hvor de tydeligvis alle sammen har noget på hjerte. Eller sagt på en anden måde: Der er nogen, der har holdt af disse genstande og passet på dem, så vi nu kan se på dem og nyde de historier, de bærer med sig.

Fornemmelsen af loftsrummet med dets kringelkroge skabes gennem 14 skrin, der hver indeholder et fragment af byens og egnens historie. Skrinenes placering giver en fornemmelse af “tilfældighed”. Her er der mulighed for at overraskes, at udforske og selv at danne sig en forståelse for tingenes sammenhæng.

De fjorten fortællinger udgør en collage, hvor den enkelte fortælling er en afsluttet historie og kan opleves for sig, men tilsammen repræsenterer de fjorten fortællinger et hele, som er sin helt egen fortælling. Hver fortælling er således et fragment i egnens samlede historie.

I hver af de fjorten fortællinger arbejdes der med forskellige formidlingsgreb. Der vil være sanselige oplevelser, og der vil være mulighed for interaktion både analogt og digitalt, og der vil også være plads til den traditionelle museumsoplevelse med fokus på fordybelse og ophold i længere tid.

Museet vil appellere både til engangsgæsten, som kan være en turist fra ind- eller udland. Og til gengangerne: Gæster fra egnen, som kommer forbi museet i forskellige anledninger – og hver gang opdager en ny pointe eller afprøver en ny del af sin historiske bevidsthed.

Ombygningen og udstillingen ‘Det eventyrlige Loft’ er støttet med midler fra Færch Fonden, Birn Fonden, Nordea-fonden samt Augustinus Fonden.