47.000 nye arkæologiske lokaliteter
På Holstebro Museum har Danmarks eneste luftfotoarkæologiske center hjemme, og her afslørede arkæologerne i løbet af tre års intenst og minutiøst arbejde mere end 47.000 nye arkæologiske lokaliteter.
Ved hjælp af gamle og nye luftfotos, avanceret geofysisk udstyr og flyveture over store dele af landet har de kigget både fra luften og direkte ned i jorden for at finde skjulte spor efter fortidens mennesker.
På jorden bruger arkæologerne geofysisk udstyr til at efterprøve observationerne fra luften og kan dermed se ned i jorden.
Skånsom arkæologi
I dette spændende foredrag tager Bo Ejstrud dig med bag kulisserne på de banebrydende metoder og fantastiske fund, som centret har gjort de seneste år.
Luftfotoarkæologisk Center i Holstebro arbejder med hele Danmarks forhistorie set fra himlen.
Luftarkæologi er unik, fordi vi lærer fortiden bedre at kende uden at grave eller flytte noget. Uanset hvor mange gange et fortidsminde bliver fotograferet eller skannet, tærer det ikke på mindets bevaring som dansk kulturarv.
Det praktiske
Folkesalen, Holstebro Museum
Museumsvej 2B, 7500 Holstebro
26. februar 2025 kl. 19:00-21:30
Undervejs vil der være en pause, hvor det er muligt at købe kaffe og kage i Museumscafeen. Husk at bestille, inden foredraget går i gang.
Billetter kun online
Pris: 50 kr.
Gratis for medlemmer af Holstebro Museumsforening
Gratis for Folkeuniversitets storkunder
Spisning før foredraget
Det er muligt at booke bord til spisning i Museumscafeen kl. 17:30.
Pris: 125 kr. pr. person (drikkevarer tilkøbes). Menuen offentliggøres senere på museets hjemmeside.
Spisning kan kun bestilles sammen med foredragsbillet, og der kan bookes bord online til og med 23. februar 2025. Herefter lukkes der for booking af spisning.
Bemærk at der er et begrænset antal pladser til spisning.
Vær opmærksom på, at der vil være et administrationsgebyr ved køb af spisning.
Flere oplevelser
Gratis omvisning: Viking om vinteren
Hvad lavede vikingerne egentlig om vinteren? I vinterferien kan du komme på gratis omvisning og blive klogere på vikingerne.
9. april 2025Foredrag: Danmark besat – dengang og i dag
Rejs med tilbage til 9. april 1940 i et foredrag om besættelsen. En del af vores historie, som stadig vækker stærke følelser og holdninger.
26. marts 2025Foredrag: Klosterheden – En skov af historier
Bliv klogere på det store skovområde, Klosterheden Plantage. Foredraget byder på en skov af historier, klovnerier og paradokser omkring bæredygtighed.
15. januar - 9. april 2025Foredrag 2025
Her finder du listen over de spændende foredrag, du kan opleve i 2025. Siden opdateres løbende.
8.-16. februar 2025Løs mysteriet om Den Store Mordbrand
For 251 år siden hærgede en voldsom brand Holstebro. Genoplev 'Den Store Mordbrand' med spændende gådejagt i bymidten.
26. februar 2025Foredrag: Arkæologi fra luften
Få fortællingen om mere end 47.000 helt nye arkæologiske fund, som er gjort via luftfotos og avancerede geofysiske undersøgelser.
29. januar 2025Foredrag: Halgaarde Enge – 5000 års lokalhistorie
Der blev fundet 50 grave og 11 nedbrændte huse fra jernalderen ved udgravninger i stort boligområde ved Holstebro. Kom til foredrag om resultaterne.
UdstillingRotterne er løs: Kom og find dem
Tag på eventyr gennem Danmarkshistorien sammen med Museumsrotten. Hjælp med at finde rottens venner, mens du går på opdagelse.
UdstillingJernmænd
Jernmænd er historien om jernindustrien i Vestjylland fortalt gennem de personer, der gik forrest og var med til at præge en industri og en hel egn.
UdstillingDet eventyrlige Loft
I udstillingen får du Holstebros og Vestjyllands historie i 14 kapitler. Kom tæt på vikinger, 2. Verdenskrig og andre afgørende perioder.
SærudstillingSmykket
Oplev et unikt guldsmykke med en 1000 år lang, mystisk historie. Det er et vestjysk detektorfund og er lige nu udlånt af Nationalmuseet.
SærudstillingHolstebro gennem ild og vand
Tag på en rejse gennem tid og historie, hvor vi udforsker Holstebros fortid og fejrer en by, hvis modstandskraft strækker sig over 750 år.
Se alle