Professor Ulrik Langen gør os klogere på, hvordan vi brokkede os for at påvirke byens udvikling og sociale orden.
Har du nogensinde undret dig over, hvordan folk klagede i gamle dage?
Onsdag den 20. november inviterer vi til en spændende aften på Holstebro Museum, hvor professor Ulrik Langen tager os med tilbage til 1700-tallets København.
Her vil han fortælle om en særlig klagekultur, der opstod under enevælden, hvor byens borgere klagede over alt fra lugtgener og støj til sociale konflikter og økonomiske uretfærdigheder.
Med udgangspunkt i sit nye forskningsprojekt vil Langen belyse, hvordan disse klager ikke blot var brok, men en vigtig måde at påvirke byens udvikling og sociale orden på.
Klagerne var både målrettede og strategiske, og de gav borgerne en stemme i beslutningsprocesserne længe før demokratiske rettigheder blev indført.
Kom og hør om, hvordan klager over arbejdsmarkedet, handelslivet og byens fysiske forhold formede København, og hvordan disse klager reflekterer datidens opfattelse af borgernes rettigheder og bystyrets ansvar.
Om foredragsholderen
Ulrik Langen (f. 1966) er professor og PhD. ved Københavns Universitet. Her underviser han i 1700-tallets historie. Hans forfatterskab er bredt, og mange af hans værker centrerer sig om netop 1700-tallets Danmarkshistorie.
To gange har han modtaget prisen for årets historiske bog, og han har tidligere været vært på Historiequizzen på DR K.
Det praktiske
Folkesalen, Holstebro Museum
Museumsvej 2B, 7500 Holstebro
20. november 2024 kl. 19:00-21:30
Undervejs vil der være en pause, hvor det er muligt at købe kaffe og kage i Museumscaféen (husk at bestille, inden foredraget går i gang)
Billetter kun online
Pris: 50 kr.
Gratis for medlemmer af Holstebro Museumsforening.
Foto: Robin Skjoldborg
Flere oplevelser
Foredrag: USA og historiens ekkoer
Her udforsker vi forbindelsen mellem Den Amerikanske Borgerkrig i 1860’erne og de konflikter, der i dag præger det moderne USA.
EfterårsferienGratis kreativt værksted: Flet, reb og tekstil
Efterårsferien på museerne byder på kreativt værksted, hvor alle kan prøve kræfter med tekstilkollager, kæmpe fletninger og mini-væve.
4. december 2024Foredrag: Smykket fra Bøvling
Foredrag med Peter Pentz fra Nationalmuseet, hvor han dykker ned i smykkets gådefulde fortid
20. november 2024Foredrag: Vi har altid brokket os!
Foredrag om klagekulturen under enevælden - om alt fra ægteskabelige problemer til byggeri og handel.
23. oktober 2024Foredrag: Byen, der ikke vil huske
Professor Bo Poulsen diskuterer Holstebros historie med oversvømmelser og menneskets rolle i at forme naturen.
UdstillingRotterne er løs: Kom og find dem
Tag på eventyr gennem danmarkshistorien sammen med Museumsrotten. Hjælp med at finde rottens venner, mens du går på opdagelse i udstillingerne.
14.-19. oktober 2024Løs mysteriet om Den Store Mordbrand
I år er det 250 år siden, at en stor brand hærgede Holstebro. Genoplev 'Den Store Mordbrand' med sjov gådejagt i bymidten.
UdstillingJernmænd
Jernmænd er historien om jernindustrien i Vestjylland fortalt gennem de personer, der gik forrest og var med til at præge en industri og en hel egn.
UdstillingDet eventyrlige Loft
På Det Eventyrlige Loft fortæller vi Holstebros og Vestjyllands historie i 14 kapitler.
SærudstillingSmykket
Et unikt guldsmykke fundet i Vestjylland vender hjem i anledningen af Holstebros 750 års byjubilæum. Det 1000 år gamle smykke blev fuldet af en detektorfører.
SærudstillingHolstebro gennem ild og vand
Tag med på en rejse gennem tid og historie, hvor vi udforsker Holstebros fortid og fejrer en by, hvis modstandskraft strækker sig over 750 år.
Se alle