Jernmænd
Oplev de fremsynede mænd, der satte gang i jernindustrien i Vestjylland
Jernmænd er historien om jernindustrien i Vestjylland fortalt gennem de personer, der gik forrest og var med til at præge en industri og en hel egn.
Her møder du blandt andet iværksætteren, formersvenden, den trofaste medarbejder og direktøren i en stemning, der oser af industri og fabrik.
Historien leder frem til i dag, hvor jernmændene og -kvinderne på en af Vestjyllands største private arbejdspladser i dag, Vald. Birn A/S, fører arven videre.
Jernstøberier blev spydspidsen i de danske købstæders industrialisering. Faglærte formersvende anvendte og introducerede en teknologi udviklet i England og Tyskland i 1700-tallet. Ringkøbing amts første jernstøberi blev grundlagt i 1846 af kleinsmedemester Jens Holbek.
I kraft af sejladsmulighederne var netop Ringkøbing bedre placeret end Holstebro med hensyn til import af råstofferne jern, kul og cinders fra England og Skotland. I 1855 etablerede Holstebro-købmænd en havn ved ladepladsen Struer. Herefter begyndte købmænd i byen at importere jern og fossilt brændstof fra England og Skotland. I 1862 grundlagde iværksættere det første jernstøberi i Holstebro.
Birn-slægten – skæbnefortællinger gennem generationer
Vores fortælling spænder over seks generationer; fra den vandrende tyske håndværkersvend på valsen i 1840’erne til ledelsen af en international koncern i det 21. århundrede. Et Europa i kraftig forandring som følge af industrialiseringen øgede mobiliteten blandt de faglærte.
På den måde kom ny viden og teknologi til Vestjylland fra især de tyske lande. Denne udvikling gav de enkelte individer hidtil usete muligheder, hvor friheden skabte rum for de tilfældigheder der skaber historien.
Flere oplevelser
Gratis omvisning: Viking om vinteren
Hvad lavede vikingerne egentlig om vinteren? I vinterferien kan du komme på gratis omvisning og blive klogere på vikingerne.
9. april 2025Foredrag: Danmark besat – dengang og i dag
Rejs med tilbage til 9. april 1940 i et foredrag om besættelsen. En del af vores historie, som stadig vækker stærke følelser og holdninger.
26. marts 2025Foredrag: Klosterheden – En skov af historier
Bliv klogere på det store skovområde, Klosterheden Plantage. Foredraget byder på en skov af historier, klovnerier og paradokser omkring bæredygtighed.
15. januar - 9. april 2025Foredrag 2025
Her finder du listen over de spændende foredrag, du kan opleve i 2025. Siden opdateres løbende.
8.-16. februar 2025Løs mysteriet om Den Store Mordbrand
For 251 år siden hærgede en voldsom brand Holstebro. Genoplev 'Den Store Mordbrand' med spændende gådejagt i bymidten.
26. februar 2025Foredrag: Arkæologi fra luften
Få fortællingen om mere end 47.000 helt nye arkæologiske fund, som er gjort via luftfotos og avancerede geofysiske undersøgelser.
29. januar 2025Foredrag: Halgaarde Enge – 5000 års lokalhistorie
Der blev fundet 50 grave og 11 nedbrændte huse fra jernalderen ved udgravninger i stort boligområde ved Holstebro. Kom til foredrag om resultaterne.
UdstillingRotterne er løs: Kom og find dem
Tag på eventyr gennem Danmarkshistorien sammen med Museumsrotten. Hjælp med at finde rottens venner, mens du går på opdagelse.
UdstillingJernmænd
Jernmænd er historien om jernindustrien i Vestjylland fortalt gennem de personer, der gik forrest og var med til at præge en industri og en hel egn.
UdstillingDet eventyrlige Loft
I udstillingen får du Holstebros og Vestjyllands historie i 14 kapitler. Kom tæt på vikinger, 2. Verdenskrig og andre afgørende perioder.
SærudstillingSmykket
Oplev et unikt guldsmykke med en 1000 år lang, mystisk historie. Det er et vestjysk detektorfund og er lige nu udlånt af Nationalmuseet.
SærudstillingHolstebro gennem ild og vand
Tag på en rejse gennem tid og historie, hvor vi udforsker Holstebros fortid og fejrer en by, hvis modstandskraft strækker sig over 750 år.
Se alle