Udstilling

27. marts 2021 – 20. februar 2022

Drager og andre mytiske væsner

Har du set en drage i øjnene eller kysset en havfrue?

Holstebro Museum er det eneste museum i Danmark, der får mulighed for at vise denne fantastiske udstilling fra New York, hvor du bl.a. møder søuhyrer, kæmper og ikke mindst en 5 meter lang drage med et vingefang på næsten 6 meter.

‘Drager og andre mytiske væsner’ er en udstilling for hele familien om mytiske væsner fra hele verden. Udstillingen viser sammenhængen mellem myte og virkelighed og går bag om oprindelsen til de mystiske væsner, og hvordan de er forankret i vores fantasi. Vi tages med tilbage til Plinius den Ældre, som i 77 e.Kr. hævdede at “havfruer ikke var en eventyrlig fortælling, men virkelighed”, og vi tages med til nutidens observationer af det formodede Loch Ness uhyre. I en skøn blanding af originalgenstande, replikaer, modeller, videoer og interaktive stationer tager udstillingen os med ind i den forunderlig verden bag de mytiske væsner.

I udstillingen møder du bl.a. en mere end 36 m lang kinesisk paradedrage, en kraken der med sine 6 meter lange tentakler stiger op af gulvet, og over vores hoveder svæver en godt 3 m stor rok med et vingefang på 6 meter. Udstillingen er også befolket med en enhjørning, en drage, en Bigfoot, en elefantfugl, havfruer i alverdens afskygninger og mange, mange flere.
Noget af det første, du møder, er en 5 meter lang drage med et vingefang på næsten 6 meter. Dragen er måske det mest berømte af de mytiske væsner. Den kendes både i Asien, Europa og Amerika, og den findes både på land, i luften og i vandet. Netop de tre elementer som udstillingen er bygget op omkring.

Vand
I vandets element møder du kraken, havmonstre, havfruer og andre væsener, der bebor dybderne i det åbne hav. Væsnerne vækker nysgerrighed og håb, men også frygt. Da europæiske opdagelsesrejsende tog på opdagelsesrejser i 1400- og 1500-tallet, var havmonstre rædselsvækkende. Sømandens fortællinger var ofte de eneste førstehåndsoplysninger om havdyr, og historierne vekslede mellem nøjagtige observationer og reelle fejltagelser til fortællinger uden skelnen mellem fakta og fiktion. Havfruen, halv kvinde og halv fisk, er måske det mest populære mytiske væsen i vand på tværs af mange kulturer.

Land
Mange af de væsner, der vandrer på jorden, ser ud til at have kropsdele fra almindelige dyr, som er kombineret på usædvanlige måder. Det er griffen et eksempel på; et ekstraordinært væsen der kombinerer kropsdele af ørne og løver. Andre væsner ligner velkendte dyr, men har ekstraordinære og magiske kræfter som den europæiske enhjørning, en hest med et magisk horn. Enorme knogler fra mammutter kan have inspireret til fortællinger om giganter, mens knogler fra fossile dværgelefanter måske har inspireret til fortællinger om kykloper.

Luft
I Luftens element fortæller vi om bevingede mytiske væsner som f.eks. den asiatiske phoenix og den græske sfinks. For syv hundrede år siden fortalte arabiske handlende om en fugl så stor, at den kunne løfte en elefant op i himlen. Sømænd fortalte, at den boede på en ø ud for Afrikas sydlige kyst. Og faktisk boede den, nu uddøde, over 3 meter høje fugl Aepyornis engang på øen Madagaskar. Den vingede hest Pegasus hører også til i dette afsnit. Et væsen, som de fleste af os kender – enten fra de græske myter eller fra Disneys tegnefilmsunivers.

Drager
Dragen, som findes i alle de tre elementer og kendes på mindst tre kontinenter, fuldender udstillingen om de mytiske væsner. I Europa er drager stærke, onde og farlige. I Europa kender vi især legenden om Skt. Jørgen og Dragen. En legende, som vi I Holstebro genfinder i vores byvåben, og vi har endda genfortalt den i en lokal variant som kampen mellem Ridder Holst og Lindormen. I Asien har dragerne mægtige kræfter, de kan styre skyerne, flytte årstiderne og kontrollere vandet.

Nutiden
Gennem portrætfotos og personlige fortællinger møder du til slut seks af nutidens mennesker, som hver især fortæller om deres forhold til et mytisk væsen. Christian elsker Pokémons – og især Snorlax, og Louise opfatter sig selv som dragefanger. Og så møder vi også håndboldspilleren Magnus Bramming – hvilket mytisk væsen betyder mon noget for ham?

Drager og andre mytiske væsner er produceret af American Museum of Natural History, New York (amnh.org) i samarbejde med the Australian National Maritime Museums, Sydney; Canadian Museum of History, Gatineau-Quebec; Fernbank Museum of Natural History, Atlanta and The Field Museum, Chicago.

I Holstebro er udstillingen finansieret af Birn Foundation og Færchfonden.